Què tenen en comú la belladona i la mandràgora? Que ambdues són ingredients utilitzats per fabricar l’ ungüent de les bruixes.
La fetilleria ha estat present des de temps immemorials en les nostres vides, com les herbes medicinals i una llarga nissaga de dones que segle rere segle han compartit la seva saviesa, fent possible que arribés fins als nostres dies.
Medicina en femení. De les remeieres medievals a les trementinaires, és el deliciós treball de la Glòria Sabaté Marín, publicat per Cossetània, que recull la seva història i també herbes i remeis que podrem utilitzar.
L’autora s’ha endinsat en la història d’aquestes dones per contextualitzar-les, i mostrar-nos la seva forma d’entendre el món. Remeieres i bruixes tenen el seu espai en aquesta obra per mostrar-nos com vivien i com van transmetre aquests coneixements, tot i haver patit persecucions, tortures i finals tràgics, fins arribar a les trementinaires. Aquestes últimes van ser una revolució encara desconeguda en molts aspectes que la Glòria ens mostra.
Hi trobarem una sèrie de fitxes d’aquestes herbes acompanyades d’unes precioses il·lustracions de Toni Llobet, amb la descripció, la floració, la utilització i els usos màgics.
Detalls com l’extensa bibliografia i les notes, i un apartat d’olis i remeis completen aquest gran treball. L’autora ens apropa a la natura, a l’essència d’un saber ancestral que perdura gràcies a dones que fent la viu viu quan tocava, van conservar tot allò que la natura ens proporciona.
Voleu volar com les bruixes, protegir les vostres llars, escoltar cridar la mandràgora, recuperar el desig sexual o alleugerir els dolors menstruals? Obriu les pàgines d’una baula més de la nostra història: Medicina en femení.