Malabèstia

“Aquesta vida és més criminal del que ens sembla, això és el que acabo sempre pensant.”

Si busqueu una història que us embolcalli amb dolby surround i sense escapatòria, aquesta és Malabèstia, de Raquel Gámez Serrano, XXXI Premi Ferran Canyameres de novel·la 2022, publicada per Pagès Editors.

El context: una urbanització on els veïns conviuen amb la por i la inseguretat. La veu que ens condueix per aquesta història és la de la Gal·la Antich, una educadora social amb problemes per relacionar-se i amb un passat que porta enganxat a l’ànima. Un personatge que permet a l’autora posar, a tot, la mirada crítica que sempre va unida a la novel·la negra.

Una denúncia a un sistema que incita a la corrupció des de dins i permet que els criminals allarguin les seves xarxes per arreu. Un sistema podrit per dins que va engolint als més febles en la seva corrupció.

Quin és el nexe d’unió entre els ocupes, les màfies de l’est i el tràfic de marihuana? Quins efectes col·laterals té? Com ens afecta a nivell social? Què hi ha al darrere de tota aquesta trama mafiosa?

Són molts els punts que la ploma de la Raquel posa damunt de la taula, però cap a l’atzar i cap sense sentit. Dibuixa cada personatge amb un segell únic i curós. El seu llenguatge, les seves accions, reaccions i desitjos. La Gal·la us impactarà i hi posarà els punts còmics, la Jessi us enamorarà per la cruesa amb la que es mostra, però no seran els únics personatges que us faran sacsejar en aquesta història, perquè la Raquel sap mostrar cada misèria i cada esperança de tots.

Frustració, empatia, el cantó fosc de les vides de tothom i tot cuinat amb molt bona literatura i un punt de bellesa poètica tremendament ben trobat. Perquè la vida, en brut, també és poesia.

“En una terra que es deixava fer, agraïda per la humitat i amatent al cos que havia de rebre.”

@brisafacultura

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s