Ella, la noia

Les arrels són, encara, un nord present en les nostres vides, en la nostra ànima, ja sigui en forma de nostàlgia o com a reivindicació d’identitat i supervivència. 

Carme Montserrat, l’autora d’Ella, la noia, d’Editorial Trípode, ho sap molt bé. Arrelada al Penedès, aquesta jurista s’estrena com a escriptora amb aquesta novel·la.

Arriba a plató amb la calma de qui ja ho té tot fet. Impecable, s’asseu a la cadira i amb un somriure em mira, amb ganes de començar l’entrevista, i ho fem amb una tertúlia que no espera la càmera. Som dues dones penedesenques que estimem la terra i la literatura, autora i lectora unides per la passió per aquesta història.

Les dones. Finals del segle XIX. Terra de Pagès. Hereus i pubilles i un patriarcat que ofega la voluntat de la Mundeta, la protagonista. 

Amb un lèxic ric, diàlegs vius i uns personatges marcats per la terra i per aquest patriarcat, l’autora ens mostra, no només l’interior de la Mundeta, els seus desitjos, els seus pensaments, la seva “lluita” per exercir de pubilla en un món d’hereus i poder triar el seu futur. També ens presenta com la seva actitud remou el món encotillat per les normes socials, especialment dins la família.

És també una història d’amor i un exercici de supervivència, que l’escriptora embolcalla amb la precisió de qui ha viscut sempre entre vinyes. Els seus colors, aromes i oficis i com, cada estació, marca el ritme de vida dels personatges. En una  època de canvis, convulsa, amb la fil·loxera, la I Guerra Mundial i l’inici de l’era industrial, la Mundeta ens ensenya el final d’una època i alhora la resistència a oblidar d’on venim.

El que hem estat sempre és present en les nostres vides. Som el que hem viscut, el que hem estimat i el que ens han ensenyat.

@brisafacultura

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s